Folytatódnak az egyeztetések a Diplomamentő programról

Dátum: 2014. jan. 29.   |   írta: MTI   |  

A héten folytatódnak az egyeztetések a kormány Diplomamentő programjáról - közölte a Nyelvtudásért Egyesület.

A szervezet közleményében felidézte, hogy előző nap a Nyelvtudásért Egyesület és a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (NYESZE) képviselő szakmai egyeztetésen vettek részt Czomba Sándorral, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárával és Pákozdi Szabolccsal, az Országos Foglalkoztatási Alap (OFA) vezetőjével a 3 milliárd forint összköltségvetéssel meghirdetett Diplomamentő program megvalósításának részleteiről.

Emlékeztetett arra, hogy a nyelvoktató szakma képviselői javasolták az NGM és az OFA számára a programban potenciálisan résztvevő nyelvtanulók körére vonatkozó megkötések feloldását, továbbá azt, hogy a tanfolyamokat szervező nyelviskolák kiválasztási szempontjaiként a több éves, tényleges nyelvoktatási tapasztalatot, bizonyított szakmai felkészültséget és az adott körzetekben a helyi működést jelöljék meg.

A szakmai szervezetek javasolták továbbá, hogy az NGM a képző intézmények számára meghirdetett pályázat feltételei között a valamennyi nyelvi készséget külön-külön ellenőrző előzetes tudásfelmérést, valamit konkrétan megfogalmazott, szigorú oktatási- és nyelvvizsga-követelményeket szerepeltessen. Mint írták: a szakmai szervezetek javaslatainak többségét az NGM és az OFA vezetői nyitottan fogadták, a javasolt szakmai irányokkal és az oktatási adminisztráció könnyítésére vonatkozó kérésekkel nagyrészt egyetértettek.
A program előkészítése a nyelvi képzők kiválasztására szolgáló pályázat feltételeinek kidolgozásával a héten folytatódik. Ennek véglegesítésében az államtitkár szerint továbbra is számítanak a szakmai szervezetek véleményére és javaslataira - közölte az egyesület.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy korhatár nélkül lehet jelentkezni márciustól a Diplomamentő programra.
Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár döntése értelmében ugyanakkor bekerül a választható nyelvek körébe a német és az angol mellé a francia nyelv, továbbá nem lesz állampolgársághoz kötve a programba való belépés.

A január 22-én bejelentett Diplomamentő programmal a kormány annak a mintegy 10 ezer fiatalnak a nyelvtanulását támogatja, akik már leállamvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk, de a nyelvvizsga még hiányzik a diplomájukhoz.

Erre 3 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre. A programot eredetileg legfeljebb 35 évesek magyar állampolgároknak szánták, és angol, valamint német nyelvtanfolyamokhoz lehetett volna igénybe venni.

Az NGM-hez több észrevétel érkezett a bejelentés óta; ezek közül a legtöbb javaslat a potenciális résztvevők részéről a 35 éves korhatárral, a program francia nyelvvel történő kibővítésével, valamint a pályázók körének magyar állampolgárokra korlátozásával kapcsolatban jött.

Hozzászólások a cikkhez

Szóljon hozzá elsőként cikkünkhöz.

Új hozzászólás

A cikkhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be.

Pedagógus Klub képeslap

Küldjön virtuális képeslapot!ped_klub.jpg

Lepje meg barátait, kollégáit!

A közelgő ünnepek, névnapok, vagy születésnapok alkalmából küldjön online képeslapot szeretteinek, barátainak, kollégáinak!

No, és böngésszen bátran a naponta frissülő cikkek között.

Tovább a képeslapküldésre >

Legyen Ön is Klubtag!

Kérdése van? Keressen minket!

Email: info@pedagogusklub.hu
Telefon: (06-1) 270 9353
Skype: Skype Me™!

Programajánló, jeles napok

Pedagógus állásbörze

Szavazás

Ön egyetért a tankönyvellátás államosításával?